GUASHA

Guasha is een zeer oude schraaptechniek en in veel Aziatische culturen bewaard gebleven. Vooral in China, waar deze methode op medische wetenschappelijke basis is gestoeld, wordt deze veel toegepast. Guasha wint ook in Europa steeds meer aan populariteit en krijgt o.a. ook in ons land steeds meer bekendheid.

Guasha betekent; de ziekte uit het lichaam schrapen. “Gua” betekent schrapen en “sha” betekent gestagneerde energie ( afvalstoffen) die zich uit in klachten of ziekten. Het schrapen gebeurt met een speciale jadesteen, maar een schraper (“Bao-yu”) kan ook gemaakt zijn van metaal of hout of hoorn.

Guasha werkt in op de huid, bindweefsel, lymfestelsel, meridianen, spieren, bloedvaten en zenuwen. Dit heeft weer invloed op de hersenen en het immuunsysteem en zo werkt Guasha op alle functies, systemen en organen van het lichaam. Het is een ontgiftings- en stimuleringstherapie met een actief maar indirect therapeutisch effect op veel chronische stoornissen.

Tijdens de Guashabehandeling wordt een speciale kruidenolie op de huid aangebracht en vervolgens wordt met een jadesteen over deze plekken geschraapt. De huid wordt hierdoor rood (doorbloeding) en op plaatsen waar blokkades zijn, door afvalstoffen/toxines verschijnen plekken die er uitzien als bloeduitstortinkjes of schrammen. Deze bloeduitstortinkjes vertonen zich niet op de huid maar IN de huid en kunnen variëren van diep rood tot zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. De huid wordt bij deze behandeling niet beschadigd.

Hoewel de huid er na een guashabehandeling bont en blauw uit kan zien, verdwijnen deze plekken bij een normale conditie binnen 3 tot 7 dagen.

WAT GEBEURT ER PRECIES?

Tijdens een Guashabehandeling worden afvalstoffen ontstaan door stress, voeding, spanning, Electro smog (o.a. door computer, gsm, tv.) roken, alcohol, medicatie enz. aangepakt. Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op plaatsen waar ze in eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. Deze plekken zijn het bindweefsel, spieren en gewrichten. Langzaam slibt het bindweefsel dicht, verzuren de spieren en gewrichten gaan ontsteken. Dit kan klachten en pijn geven.

Door de druk van het schrapen op de huid tijdens een Guashabehandeling zorgt deze voor een soort “zuiging” onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Door het schrapen over de huid, wat de afvalstoffen samen met minimale partikels bloed omhoog brengt, ontstaan er rode vlekken IN de huid, de Sha. Het lymfesysteem en de bloedsomloop worden hierdoor geactiveerd om deze afvalstoffen/toxines in het bindweefsel af te voeren.

Het is belangrijk na de behandeling water te drinken om de afvalstoffen af te voeren.

Vooral bij chronische klachten kunnen goede resultaten worden geboekt.
Verder o.a. bij:

– Alle pijnsyndromen
– Nek- en schouderproblemen
– Rugklachten
– RSI
– Allergieën
– Spijsverteringsstoornissen
– Chronische vermoeidheidssyndroom
– Hoge bloeddruk
– Longproblemen
– Hooikoorts

Contra-indicaties o.a.
– leukemie
– hemofilie
– bij gebruik van bloedverdunners
– geestesziekten/psychische stoornissen
– menstruatie
– nat psoriasis
– botbreuken en verse operatiewonden
– ernstige kanker
– hernia
– ontstekingen
– extreme zwakte/vermagering/vermoeidheid
– onbekende zwellingen onder de huid
– nierziekten/decompensatie
– alcoholisme/druggebruik