TRIGGERPOINT-THERAPIE

Een Triggerpoint is een kleine samentrekking in spierweefsel, die ook wel spierknoop  wordt genoemd.

Triggerpoints kunnen veel problemen veroorzaken, zoals b.v. carpale tunnelsyndroom, oorpijn, duizeligheid, hartritmestoornissen, tennisarm, zelfs fibromyalgie kan haar oorsprong hebben  in triggerpoints. Verder hoofdpijnen, gewrichtspijnen enz.

Het effect dat een triggerpoint op de spier heeft, is dat hij deze verzwakt, maar ook gespannen houdt. Tegelijkertijd houdt een triggerpoint een strakke samentrekking in stand in de spierweefsels die er deel van uitmaken.

Dit strakke spierweefsel houdt  de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning, wat symptomen in de nabijgelegen gewrichten kan veroorzaken.

Door de voortdurende spanning in de vezels van het triggerpoint, wordt de circulatie in het omliggende gebied beperkt.
Hierdoor hopen afvalstoffen zich op en is er onvoldoende aanvoer van zuurstof en voedingsbestanddelen die voor de celstofwisseling nodig zijn.
Dit heeft als gevolg dat triggerpoints maanden- en zelfs jarenlang in stand gehouden kunnen worden, tenzij er wordt ingegrepen.

Tijdens een triggerpointbehandeling wordt op de tast zorgvuldig gezocht naar strengetjes, verhardingen, knoopjes. Triggerpoints leiden de pijn vaak af naar elders, welke voorkomt in voorspelbare patronen.  Door massage en ook door zelfmassage kan vaak al binnen enkele minuten vermindering van de klachten worden  gevoeld. Zelfs chronische aandoeningen kunnen soms in enkele weken worden verholpen.