MASSAGES

BREUSS MASSAGE

Deze zachte en zeer ontspannende massage, welke inwerkt op energetische psychische en fysieke blokkades, is bijzonder geschikt voor rug- en wervelkolomklachten.

Verder kunnen veel tussenwervelproblemen, zoals hernia en ischias door de massage veilig en vaak succesvol behandeld worden.

Tijdens deze massage over de wervelkolom en rug wordt Johannesolie gebruikt. De olie werkt ontspannend en heeft een versoepelende eigenschap op o.a. de tussenwervelschijven.

De massage is vernoemd naar Rudolf Breuss (1899-1990).
Hij ontdekte dat tussenwervelschijven welke hun goede eigenschappen hadden verloren, verbeterd kunnen worden met Johannesolie. Hij ging er vanuit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren. Breuss vergeleek dit met een spons, die als er vocht wordt toegevoegd, zijn oude vorm en elasticiteit weer terug krijgt. Tijdens de massage van de wervelkolom met Johannesolie, kunnen de tussenwervelschijven zich weer volzuigen en weer zachter en soepeler worden, wat de mobiliteit ten goede komt.

De massage kan voor of na de Dorn methode worden gegeven of als een op zichzelf staande behandeling worden toegepast.

Johannesolie mag niet tijdens zwangerschap worden gebruikt.

KLASSIEKE MASSAGE

Massage van de wervelkolom is belangrijk omdat het de zenuwen versterkt en het emotionele leven stabiliseert.

Het verbetert de circulatie van vocht voor de hersenen en het ruggenmerg, dat allerlei voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor een sterk lichaam en een sterke geest.

Door middel van o.a. effleurages (strijkingen) en knedingen, fricties, en vibreringen, worden de bloedcirculatie en stofwisseling beïnvloed, waardoor afvalstoffen het lichaam beter kunnen verlaten.

Pijnlijke en verkrampte spieren worden hierdoor losgemaakt. Tevens werkt de massage zeer ontspannend.

Spanning, stress of overbelasting in het zenuwstelsel of spieren kunnen een verstoring geven in het functioneren van spieren en orgaanfuncties. Ook een verkeerde werkhouding kan klachten geven.

De massage wordt rechtstreeks op de huid toegepast en heeft een positief effect op o.a pijn, stress, spanning, spierklachten, vermoeidheid, depressie, burn-out, spijsverteringsklachten en hormonale klachten.

BINDWEEFSEL MASSAGE

De Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam.
 Deze laag bevindt zich tussen de spieren en de huid.

De technieken die worden gebruikt zijn o.a. lichte strijkingen en het rollen en oppakken van de huid. Hierdoor wordt de huid en het onderliggende bindweefsel gestimuleerd, waardoor de doorbloeding van de huid toeneemt, het onderliggende bindweefsel verbeterd en verklevingen minder worden. Doordat ook de zenuwuiteinden omringt worden door bindweefsel krijgen ook deze een prikkel door de massage. Deze prikkel heeft niet alleen resultaat op de zenuw zelf maar werkt ook door op andere delen van het lichaam.

Bindweefselmassage is een reflexzonetherapie en heeft een sterke impact op het vegetatieve systeem. Reflexzones staan in verbinding met organen, klieren en andere lichaamsdelen.

Bindweefselmassage geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, waardoor via het centrale zenuwstelsel een directe impuls aan het orgaan met een meer of mindere storing gegeven wordt. Het orgaan wordt beïnvloed, er volgt een directe terugkoppeling naar de huidzone, waar vaak een directe invloed voelbaar is (minder huidspanning).

 Stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten en spieren uiten zich o.a. in verkleuringen, verklevingen en spanningen in het onderhuids bindweefsel, welke zichtbaar zijn als intrekking in de huid en voelbaar door een verhoogde spanning en verminderde schuifbaarheid van de huid. De locaties van deze verklevingen en spanningen staan via het zenuwstelsel in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefselzones). Door massage van deze bindweefselzone (reflexzone) wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed.

Bindweefsel komt in elk orgaan voor en door de samenstelling van bloed en weefselvloeistoffen vormt dit het milieu voor een orgaan om te kunnen functioneren.
 Door bijvoorbeeld minder circulatie in dit weefsel is er minder voeding en afvoer mogelijk.
Adhesie van het weefsel is het gevolg. Hierdoor kunnen er minder tussenliggende vloeistoffen doorstromen, waardoor er uiteindelijk verklevingen kunnen ontstaan.

Een behandeling kan b.v. gegeven worden bij:
– stress
– chronische spierpijn van bv. bewegingsapparaat
– hoofdpijn en migraine
– maag- en darmaandoeningen
– longaandoeningen
– slapeloosheid
– menstruatiepijn of menstruatiestoornissen
– verslapte of slecht doorbloede huid
– littekenweefsel.

Contra- indicaties:
– ziekte met hoge koorts
– hartklachten
– problemen met de bloeddruk, bloedverdunners
– algehele malaise, je niet goed voelen, extreme vermoeidheid
– overmatige histaminereactie van de huid gepaard gaand met jeuk
– hemofilie
– defecte huid
– spierspasme
- (kwaadaardige) tumoren
– ernstige neurologische aandoeningen.

Na een behandeling is het van belang om veel water te drinken om afvalstoffen af te voeren.

SEGMENTALE MASSAGE

Holistische, therapeutische massage direct op de huid. De massage gaat uit van een interactie tussen een specifieke huidzone en de daarbij horende inwendige organen, bepaalde spieren e/o beenvliesgedeeltes.

Storingen in organen en functies daarvan, kunnen zich in de huid manifesteren door overgevoeligheid van de overeenkomende huidzone (reflexzone).
Dit komt omdat het lichaam is opgebouwd uit segmenten. Elk segment (wervel + uittredende zenuw) staat in verbinding met een stukje huid, een spier, een bot en een orgaan.
Kramp in de kuiten kan b.v. een reactie zijn van een verstoring in de blaas.
Door betreffende gebieden van de spier en huid te behandelen en dus ook indirect het orgaan, herstelt het lichaam zich.

Veel klachten worden veroorzaakt door een vorm van overbelasting. Het zenuwstelsel kan geen goede keuze meer maken en een klacht of pijn is het gevolg. Deze klachten kunnen ontstaan door bijv. werkdruk, stress of psychosociale klachten.

Pijnlijke of gevoelige huidzones hoeven niet altijd te wijzen op een orgaanprobleem. Ook overbelasting van een spier of spiergroep kan door langdurige contractie pijnlijke plekken vertonen.

Indicaties zijn:

– Hoofdpijn/migraine
– Nek-, schouder-, rugklachten
– Longproblemen
– Hoge bloeddruk
– Allergie
– Klachten aan spieren en gewrichten
– Arm/ handklachten, zoals b.v. carpaal tunnel syndroom, tintelende of dove vingers
– Tenniselleboog
– Beenklachten
– Bekkenklachten
– Klachten aan spijsverteringsorganen: o.a. maag, darmen, lever, nieren, enz.
– Slaapproblemen
– Reuma en fibromyalgie
– Psychische klachten zoals angsten, onzekerheid en onrust
– Energetische klachten zoals: vermoeidheid, burn-out, stress
– Hormonale problemen (menstruatie, menopauze, schildklier, hoofdpijn)